Znanstveno dokazani značajni anti-kancerogeni učinci čička (sikavice)
Objavljeno
30 January, 2008.
u
Iz svijeta
Nedavno su znanstvenici prikazali anti-kancerogeni učinak silibinina, glavnog biološkog aktivnog sastojka čička. Široko rasprostranjen kao narodni lijek za jetrene bolesti, čičak je siguran i dobro se podnosi te štiti jetru od oštećenja izazvanih lijekovima ili alkoholom. Silibinin je visoko pročišćeno mlijeko čička s definiranom kemijskom strukturom i molekularnom težinom.
Studiju je proveo Dr. Ke-Qin Hu i njegov istraživački tim na Irvine, Kalifornijskom Univerzitetu.
Studiju je proveo Dr. Ke-Qin Hu i njegov istraživački tim na Irvine, Kalifornijskom Univerzitetu. Dr. Hu je iskusan istraživač i znanstvenik te liječnik hepatolog. Objavio je više od 70 znanstvenih članaka u različitim profesionalnim medicinskim časopisima. Mnoge od njegovih znanstvenih publikacija fokusirane su na virusni hepatitis B i C, cirozu i rak jetre, što je značajno pridonijelo boljem razumijevanju uobičajenih jetrenih bolesti.
Otkriće Dr. Hu i njegovih kolega o anti-kancerogenom učinku silibina objavljeno je u Svjetskom gastroenterološkom časopisu. Istraživači su otkrili posredovanje silibilina u anti-kancerogenom učinku tako što (1) smanjuje razmnožavanje kancerogenih stanica i ciklus razvijanja stanica; (2) poboljšava programiranu smrt stanica raka; (3) mijenja kromatin strukturu stanica raka.
Rezultati njihovih istraživanja pokazuju da se silibinin može koristiti kao prevencija razvoja raka jetre koji je jedan on najraširenijih u svijetu. Rezultati su također naveli na razmišljanje o mogućnosti testiranja drugih biljnih nadopuna za moguće liječenje raka.
Izvor www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje.