Rizik od karcinoma jetara može biti smanjen vitaminom E
Objavljeno
05 August, 2012.
u
Iz svijeta
Prema studij objavljenoj u Journal of the National Cancer Institute, visoka konzumacija vitamina E ili kroz prehranu ili kroz vitaminske dodatke prehrani može smanjiti rizik od karcinoma jetara.
Karcinom jetara je treći najučestaliji uzrok mortaliteta karcinoma, petog najučestalijeg karcinoma kod muškaraca i sedmog najučestalijeg kod žena. Približno 85% karcinoma jetara se pojavljuje kod zemalja u razvoju od toga 54% samo u Kini. Urađene su neke epidemiološke studije u cilju istraživanja povezanosti između unosa vitamina E ikarcinoma jetara; ipak, rezultati su bili nepostojani.
Kako bi odredio povezanost između unosa vitamina E i rizika od karcinoma jetara, dr. Wei Zhang sa Shanghai Cancer Institute zajedno sa svojim kolegama je analizirao podatke od ukupno 132,837 osoba uKini koje su bile uključene u Šangajsku studiju o zdravlju žena od 1997-2000 godine ili Šangajsku studiju o zdravljima muškaraca od 2002-2006 godine, kohortna studija bazirana na dvije populacije provedena zajednički od strane Shanghai Cancer Institute i Vanderbilt University.
Upotrebom provjerenih upitnika o učestalosti konzumacije hrane istraživači su proveli ispitivanja kako bi prikupili podatke o dijetalnim navikama pacijenata. Usporedili su rizik od karcinoma među sudionicima koji su imali visoki unos vitamina E sa onima koji su imali nizak unos.
Analiza je uključila 267 pacijenta (118 žena i 149 muškaraca) koji su bili dijagnosticirani između 2 godine nakon uključivanja u studiju i prosječno 10.9 (kod žena u studiji) ili 5.5 (kod muškaraca u studiji) godina praćenja. Unos vitamina E kroz prehranu i dodatke prehrani je bio povezan sa smanjenim rizikom od karcinoma jetara. Ova povezanost je bila konzistentna među pacijentima sa i bez jetrenih oboljenja ili obiteljske povijesti karcinoma jetara.
„Pronašli smo jasnu, inverznu povezanost u odnosu na doze između unosa vitamina E i rizika od karcinoma,“ napisali su autori zabilježivši malu razliku između muškaraca i žena kod procjene rizika koja se vjerojatno može pripisati manjem broju slučaja karcinoma kod muških sudionika studije zbog kraćeg perioda naknadnog praćenja. Sveukupno, poruka je da je „unos visokih količina vitamina E ili kroz prehranu ili kroz dodatak prehrani bio povezan sa smanjenim rizikom od karcinoma jetara kod sredovječnih ili starijih osoba iz Kine.“
LINK