Šparoga ima potencijalnu vrijednost kod hepatitisa C
Objavljeno
01 October, 2009.
u
Iz svijeta
Istraživači iz Koreje sugeriraju kako je šparoga zaštitnik jetre, zamisao koja bi mogla pomoći svima koji boluju od hepatitisa C.
Svakodnevni izbor što pojesti za večeru može imati utjecaja na nekoga tko ima hepatitis C. Zbog toga što određena hrana može pomoći jetrenoj funkciji a druga joj može odmoći, svjesnost o prehrani je ključna komponenta za bilo koji režim prehrane kod hepatitisa C. Podrobnije, pokazalo se kako konzumacija šparoge ima sposobnost zaštete jetre od toksičnih sastojaka.
Iz perspektive osnovne dijete, povećanje udjela voća i povrća kod obroka garantira zdravstvenu podršku vašoj jetri. Oni sadrže vlakna i puni suu vitamina, minerala i antioksidanata koji optimiziraju staničnu funkciju. Z osobe sa hepatitisom C ovo znači pomoć u učvršćivanju i zaštiti jetrenih stanica od upale i staničnog oštećenja zbog virusa hepatitisa. Međutim, odabir šparoge kao vaše povrće može pomoći nekome sa hepatitisom C više nego što se do sada mislilo.
Prema članku objavljenom u „Journal of Food Science“, „ekstrakt šparoge može povećati funkciju enzima u jetri i pojačati metabolizam alkohola“. Istraživači iz Koreje su zaključili kako „listovi sparagus officinalis (šparoge) koji se obično odbacuju imaju potencijal za upotrebu u terapiji dizajniranoj za zaštitu jetre od različitih štetnih utjecaja“.
Iako su informacije dobivene od strane istražitelja nedovoljne za pokretanje kampanje konzumiranja šparoga, ove vijesti nisu iznenađenje za mnoge davatelje alternativnih terapija. Zbog svojeg antikancerogenog učinka, šparoga se već stoljećima koristi kao biljna medicina u Aziji. Dodatno, za šparogu se navodi kako ima slijedeća svojstva:
- Anti-gljivična
- Anti-upalna
- Diuretička
Sadržavajući velike količine folne kiseline, aminokiselina, kalija, vitamina B i C, šparoga je uobičajena biljka koja se konzumira u cijelom svijetu. Prema istraživačima iz „Institute of Medical Science and Jeju National University“ u Koreji, ekstrakt šparoge može ublažiti posljedice mamurluka od alkohola te zaštititi jetrene stanice od toksina.
Istraživači su analizirali sastojke mladica šparoga i listova kako bi usporedili njihove biokemijske efekte na jetrenim stanicama čovjeka i štakora. Otkrili su kako je stanična toksičnost kod kroničnog alkoholizma bila značajno ublažena kao odgovor na tretman lišćem šparoge i ekstraktom mladice.
Ipak, ovi nalazi ne daju rješenje za osobu sa hepatitisom C koja želi konzumirati alkohol. To je zbog toga što ne postoji količina alkohola koja je sigurna za osobu sa hepatitisom C. Usprkos tome, ovi podaci mogu biti ekstrapolirani i primjenjeni na hepatitis C na razne načine:
Konzumacija alkohola uzrokuje oksidativni stres u jetri kao što i hepatitis C uzrokuje oksidativni stres u jetri.
Zbog toga što ekstrakt šparoge štiti jetrene stanice od alkoholne oksidacije (i naknadne štete), vjerojatno je da će isto tako zaštititi jetrene stanice od oksidacije (i naknadne štete) od virusa hepatitisa.
Kada ne konzumirati šparoge
Šparoga sadrži supstancu purin koja se prirodno pojavljuje. Određeni pojedinci kod kojih postoji sumnja na probleme povezane sa purinom ne bi smjele puno konzumirati šproge. Zbog toga što se purin može razložiti na mokraćnu kiselinu, pretjerana akumulacija purina u tijelu može dovesti do pretjerane akumulacije mokraćne kiseline. Zbog toga osobe sa oboljenjima povezanim sa akumulacijom urinske kiseline treba savjetovati da ograniče ili izbjegavaju hranu koja sadrži purin kao što je šparoga. Primjeri takvih oboljenja uključuju giht i kamence na bubregu.
Iako su se Korejski istraživači fokusirali na to kako šparoga može zaštititi jetru od učinka alkohola, biološki mehanizmi pomaganje jetrene funkcije vrijede za sve potencijalne jetrene toksine – uključujući i hepatitis C. Izuzimajući ljude sa zdravstvenim problemima koji su povezani sa purinom, osobe koje se bore sa hepatitisom C će učiniti sebi uslugu ako razmotre uvrštavanje šparoge u svoje obroke.
Reference:
http://www.hcvadvocate.org/news/newsLetter/2009/advocate0909.html#5, Blueberries, Asparagus and HCV, C.D. Mazoff, PhD, Retrieved September 13, 2009, Hepatitis C Support Project, 2009.
http://www.medicalnewstoday.com/articles/160722.php, Fight The Dreaded Hangover: Asparagus Extracts May Protect The Liver, Retrieved September 13, 2009, MediLexicon International Ltd., August 2009.
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=12, Asparagus, Retrieved September 13, 2009, The George Mateljan Foundation, 2009.
Izvor: LINK