Artičoke pomažu kod bolesne jetre
Objavljeno
12 June, 2011.
u
Iz svijeta
Kada dolazi do odabira povrća, otkrijete zbog čega možda ne postoji ništa bolje za vašu jetru od artičoke.
Prevalencija kroničnih jetrenih oboljenja je vrtoglava. Utječući na sve veći broj Amerikanaca, puno osoba sa kroničnim oboljenjem jetre ne može biti izliječeno sa modernom medicinom. Umjesto toga moraju u svoj život uključiti promjene u svakodnevnoj rutini kako bi zaštitili jetru od daljnjih oštećenja. Dijeta i vježbanje su uobičajeno na vrhu liste neophodne prakse za zdravlje jetre. Konzumacija obroka bogatih povrćem predstavlja vrh većine zdravstveno-prehrambenih programa. Ipak, samo je nekoliko povrća kod pomoći jetri snažno kao što je artičoka.
Povijesno, Američki liječnici rijetko kod svojih pacijenata promiču medicinske vrijednosti povrća. Sa druge strane, Europski liječnici još od osamnaestog stoljeća propisuju ekstrakt artičoke osobama sa jetrenim problemima. Osim Europskog sistema zdravstvene zaštite, širom svijeta praktičari holističke medicine su upoznati sa dobrobitima artičoke za jetru.
Kao članica familije mlijeka čička (silimarina) koja pomaže kontroli šećera u krvi, artičoka je vlaknasto, zeleno povrće koje sadrži cinarin. Cinarin je je sastojak fenolne kiseline za koji stručnjaci vjeruju da je odgovoran za njezina kolagogna i koleretična svojstva:
- Kolagog – medicinski sastojak koji potiče izlučivanje žuči iz sistema, pročišćujući je na dole.
- Koleretik – sastojak koji stimulira proizvodnju žuči u jetri.
Ove dvije funkcije su izuzetno važne za zdravlje jetre. To je zbog toga što, ako se žuč adekvatno ne prenosi u žučni mjehur, jetra ima povećani rizik od oštećenja.
Nekoliko studija je dokumentiralo potencijal artičoke koji pomaže osobama sa kroničnim jetrenim oboljenjem:
1) Objavljeno u lipnju 2010 godine u izdanju Biological Trace Element Research, istraživači iz Turske su istražili učinak lista artičoke na jetru. Otkrili su kako ekstrakt list artičoke smanjuje nivo masnoće i kolesterola ujetri.
2) Objavljeno u rujnu 2008 godine u izdanju Experimental and Toxicologic Pathology, istraživači su istražili da li pred-liječenje sa ekstraktom artičoke može zaštititi od oštećenja jetre. Otkrili su da ako se ekstrakt artičoke primjeni prije izlaganja poznatim jetrenim toksinima, on pokazuje sposobnost da spriječi oštećenje jetre.
3) Objavljeno 2008 godine u izdanju Nutrition and Cancer, Talijanski istraživači su procijenili zaštitne učinke ekstrakta artičoke na ljudske jetrene stanice. Otkrili su kako ekstrakt artičoke pokazuje značajne antioksidativne učinke na te sposobnost zaštite jetrenih stanica od oštećenja. Dodatno, ekstrakt artičoke je sprječavao rast raka jetre kod ljudskih jetrenih stanica.
Iako jetra dobro podnosi artičoku, postoje nekoliko stvari kojih osobe sa kroničnim jetrenim oboljenjem moraju biti svjesne kod konzumacije artičoke:
- Sol i ulje – Iako ukusne, marinirana srca od artičoka ne moraju biti najzdraviji obrok. Savjetuju se da osobe koje konzumiraju artičoke zbog dobrobiti za svoje zdravlje pažljivo pročitaju etikete na mariniranim artičokama zbog toga što su učestalo puni sode i nepotrebnog ulja.
- Pesticidi – Osim ako se ne odlučite za organsku proizvodnju, pripazite jer je većina komercijalnih artičoka špricana sa velikom količinom pesticida. Nažalost, pesticidi su vrlo štetni za jetru. Stručnjaci savjetuju prije kuhanja pranje artičoka u velikoj posudi sa vodom sa nekoliko žlica sode za pečenje kako bi se isprali svi pesticidi.
Sve dok se za spremanje hrane koriste svježe artičoke, bez pesticida može se ostvariti dobrobit za zdravlje od ovog snažnog povrća. Kliničke studije ukazuju na dobrobit za jetru koja se kreće od zaštite od oštećenja, smanjenja rizika od akumulacije masnoće u jetri do sprječavanja rasta stanica raka jetre. Zbog toga, osobe sa kroničnim oboljenjem jetre imaju puno razloga da odaberu artičoku kao glavni proizvod.
Reference:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cholagogue , Cholagogue, Retrieved October 17, 2010, Wikimedia Foundation, Inc., 2010.
http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/choleretic , Choleretic, Retrieved October 17, 2010, Farlex, Inc., 2010.
http://www.helium.com/users/348908, How to Trim an Artichoke, Soleil Robins, Retrieved October 17, 2010, Helium, Inc., 2010.
http://www.mothernature.com/Library/Bookshelf/Books/15/45.cfm, Liver Diseases, Retrieved October 14, 2010, MotherNature.com, 2010.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18444161, Antioxidative and apoptotic properties of polyphenolic extracts from edible part of artichoke (Cynara scolymus L.) on cultured rat hepatocytes and on human hepatoma cells, Miccadei S, et al, Retrieved October 14, 2010, Nutrition and Cancer, 2008.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18583118, Effect of pretreatment with artichoke extract on carbon tetrachloride-induced liver injury and oxidative stress, Mehmetçik G, et al, Retrieved October 14, 2010, Experimental and Toxicologic Pathology, September 2008.
LINK:
www.liversupport.com